"АпіСвітлиця" (Медова кімната) 
та загальні принципи дегустації зразків меду по системі "ДКЗ".

Будь-яке приміщення, будь-якого власника спеціального або суміжного яке призначене для розміщення у ньому в спеціальній тарі єдиного зразку розставлених на підвісних стелажах у вигляді трапецій - фрагментів сота,  різноманітних видів та зразків меду призначених для дегустації.  У приміщенні мають бути забезпечені певні санітарні умови та правила збереження продукту бджільництва. Допускається таке розміщення  і у "АпіХатах"  авторської конструкції  Ст. Жука.   
Дизайнерське оформлення приміщення може бути характерними для конкретного краю, але обов'язково із атрибутикою проекту АпіМандри та організоване за його встановленими принципами.
Таке приміщення реєструється в електронній книзі замовлень системи ДКЗ  і пропонується туристам та іншим зацікавленим групам для їх відвідувань та сеансів дегустації. 


Принципи класифікації та методи дегустації меду по системі ДКЗ
     Всі зразки меду групуються лише за його типом і візуально маркуються єдиним шифром, який присвоєний йому у єдиній базі даних "МедоТеці" від проекту АпіМандри із деталізацією.
Інформація у базі даних має відкритий доступ для всіх хто бажає через інтернет мережу. 

     Вибір зразків меду для сеансу дегустації у групі здійснюється "жеребкуванням"  окремо для кожної групи дегустаторів і виключно у їх присутності. 
Після роз'яснення загальних понять оцінки якості меду, кожен дегустатор оцінює його особисто у письмовій формі по п'яти бальній системі за двома критеріями:  

- запах;
- смак ;
 
Результати дегустації вносяться у єдину базу даних МедоТеку у присутності туристів-дегустаторів, відтак рейтинг всіх зразків меду стає доступний для всіх.

Такий принцип ставить всіх пасічників - учасників проекту АпіМандри у рівні умови та забезпечує об'єктивність їх оцінок, прозорість та незаангажованість по відношенню до них.

За загальними результатами дегустацій виводяться переможці якості меду за різними критеріями та у різні періоди. 

Цей принцип на нашу думку сприяє взаємній довірі між туристом-покупцем бджолярських продуктів та їх власників - конкретних пасічників. 
Це у свою чергу дасть нам можливість розвернути справжній інтернет ринок бджолопродуктів, передбачений у проекті АпіМандри

Детальний опис туру;       Дегустація меду в АпіМандрах

Сеанси дегустації проводяться як для малих, так і для великих груп гостей - туристів у заздалегідь вказаний час. Тривалість сеансу  від 30 хв. до 2 годин за бажанням.
 Із кожного сегменту вибирається певна кількість екземплярів методом випадкових чисел або їх суми, названих самими учасниками туру. (Відлік розпочинається зверху до низу і зліва направо).
Кожному учаснику видаються дегустаційні одноразові пластмасові палички і формуляр "протоколу дегустації", у якому учасники вносять шифр меду та проставляють свою оцінку у двох номінаціях за 5 бальною системою:   смак   та  запах.   (Вигляд до уваги не береться через те, що вигляд меду може змінюватися із часом сам по собі).
Дані протоколів вносяться у базу даних і розносяться по рейтингових таблицях автоматично.  Протягом сеансу дегустації гостям розказують про типи меду, представлені у колекції даної Медової кімнати, та про місця їх збору, рід бджіл, їх повадки і так далі.  Ті що бажають, можуть переглядати рейтингові таблиці або будь-які інші матеріали про мед і замовляти окремі порції продукції бджільництва від конкретних пасічників або із конкретних регіонів.
На завершення кожному учаснику видається компакт диск із інтерактивними матеріалами, відеофільмами про бджільництво, та адреси пасік АпіМандрії  і т. інше. ...
Вартість сеансу дегустації  15 - 25 грн.  у залежності від кількості дегустованих екземплярів.
Подібні "Медові кімнати"  можуть локалізуватися у будь-якому регіоні, особливо у місцях скупчення туристичного та санаторно-курортного потенціалу того чи іншого краю.


Читайте також:



Запрошую всіх небайдужих до обговорення теми та звичайної підтримки.